VSAKO KUPLJENO VSTOPNICO ZA 

PUSTOLOVSKI PARK POSTOJNA 

PRISPEVATE PRI NAKUPU SADIK ZA OBNOVO SLOVENSKIH GOZDOV! 

 

Glede na to, da je slovenske gozdove v zimi 2014 prizadela katastrofalna naravna ujma in da je bilo najhuje prav na postojnskem smo se tudi mi odločili, da projektu zveze tabornikov Slovenije – OBNOVIMO GOZDOVE pomagamo po naših najboljših močeh.

  

51%  

V LANSKEM ŽLEDU JE BILO POŠKODOVANIH VEČ KOT POLOVICA SLOVENSKIH GOZDOV 

zemljevid_poskodovanosti-copy

  

6%  

POŠKODOVANIH GOZDOV POTREBUJE OBNOVO S SAJENJEM 

Slovenija je ob zadnji naravni ujmi, ki se je zgodila med 30. januarjem in 10. februarjem 2014, izkusila neizmerno moč narave. Žledolom je prizadel polovico vseh gozdov in uničil številno infrastrukturo ter za nekaj časa povsem ustavil življenja ljudi. Z namenom hitrejše obnove slovenskih gozdov sta Zveza tabornikov Slovenije in Zavod za gozdove Slovenije pripravila družbeno odgovoren projekt pod skupnim imenom »Obnovimo slovenske gozdove«. 

Potek projekta

V jesenskem delu akcije se bomo skupaj s prostovoljci in ostalimi zavednimi državljani odpravili v gozdove ter posadili pridobljene sadike. Sadnja bo potekala pod nadzorom Zavoda za gozdove Slovenije.

Združimo moči!

V akciji želimo združiti vse prebivalce Slovenije, ki se zavedajo pomembnosti našega gozda in želijo prispevati k njegovi hitrejši obnovi. Sadnje na zato izbranih in prej pripravljenih površinah se lahko loti vsak, seveda pa bomo poskrbeli tudi za strokovno pomoč gozdarjev, ki bodo bdeli nad novo zasajenimi rastlinami. Na najbolj ogrožena območja se bomo taborniki odpravili opremljeni s potrebno opremo, zbirna mesta za prostovoljce pa bomo objavljali sproti.

Pravilna obnova za naslednja desetletja

Večina poškodovanega gozda se bo obnovila z naravnim pomlajevanjem. Na devetsto hektarih, ki jih je Zavod za gozdove predvidel za umetno obnovo, pa je pomembno, da je gozd zasnovan strokovno, s sadikami ustreznih vrst in kakovosti. Z obnovo namreč v veliki meri določimo, kako bo gozd izgledal in rasel naslednje stoletje. Zato bomo poskrbeli za dobavo ustreznih sadik, ki morajo imeti tudi spričevalo o istovetnosti reprodukcijskega materiala s provenienčnim izvorom in pa rastlinski potni list.

S poslanim SMS sporočilom na 1919 s ključno besedo GOZD lahko darujete 1 EUR za nakup sadike. Spomladi se nam pridružite pri sadnji sadik na najbolj prizadetih slovenskih področjih.

S pomočjo prostovoljcev in pod nadzorom gozdarjev se bomo odpravili v gozdove. Pri tem bo potrebno poskrbeti za potrebno opremo, kot so rovnice ali krampi in delovne rokavice. Zavihajmo rokave!

PREBERITE SI VEČ O PROJEKTU