LOKACIJA - POSTOJNSKA JAMA

VAŠ VODNIČEK ZA NA POT

Sledite oznakam Postojnska jama

Označena parkirišča pri Postojnski jami

Sledite spodnjemu zemljevidu

Oziroma nas pokličite 040 567 046

IDEJE ZA IZLET

Postojnska jama


Postojnska jama je gotovo najbolj znana turistična jama na svetu. Je največja turistična znamenitost Slovenije in eden največjih kraških spomenikov sveta. O Postojnski jami je bilo napisanih veliko knjig in drugih prispevkov; samo turističnih vodnikov po jami je v 200 letih nastalo prek 100.

Postojnska jama – Zakaj je tako posebna?

Edina jama z dvotirno železnico

Samo v Postojnski jami se lahko že 140 let s posebnim vlakcem peljete pod veličastnimi podzemnimi oboki, ki jih kakor lestenci krasijo stalaktiti, skozi fantastično krajino, posejano z igrivimi skulpturami iz apnenca.

Za vsakim ovinkom kapniški raj

Postojnska jama – 21 kilometrov rovov, galerij in veličastnih dvoran ponuja enkratno doživetje podzemnega sveta. Postojnska jama sodi med najbolj raznolike jamske sisteme na svetu.

In še mnogo več.

Predjamski grad

Slikovit, mogočen, izzivalen, skrivnosten in neosvojljiv grad je vpet v navpično, 123 metrov visoko steno, in tam kraljuje že dobrih 700 let. Njegovo romantično podobo dopolnjuje idilična rečica Lokva, ki globoko pod gradom ponikne v podzemlje.

Kobilarna Lipica

Kobilarna Lipica je ena najstarejših kobilarn na svetu in rojstni kraj lipicancev. Tradicija vzreje belih konj že več kot 400 let živi sredi edinstvene kraške pokrajine in predstavlja enega najlepših in naravnih in kulturnih spomenikov Slovenije.

Škocjanske jame

Škocjanske jame so edinstven naravni pojav, delo reke Reke. Reka izvira v vznožju Snežnika in teče po površju okoli 55 kilometrov daleč. Ko doseže Kras, to je ozemlje iz apnenca, svoje struge ne poglablja več le mehansko (erozijsko), ampak tudi korozijsko – raztaplja apnenec. V prvem delu svoje poti po apnencu teče še po površju, po približno štiri kilometre dolgi soteski, ki se končuje z veličastno steno, pa izgine v podzemlje. Slepa dolina Reke je največja slepa dolina v Sloveniji. Kakih 200 m od ponorov se je v daljni preteklosti, najbrž v mlajšem pleistocenu, to je pred nekaj sto tisoč leti, nad jamo udrl strop in nastali sta udornici Velika (globoka do 165 m) in Mala dolina (120 m), ki ju ločuje naravni most, ostanek prvotnega jamskega stropa. Nad jamami, med steno nad ponorom in stenami Male doline čepi vasica Škocjan. Tik poleg hiš je še en vhod v podzemlje, 90 metrov globoko brezno Okroglica, ki se končuje malo nad podzemeljsko Reko.